Vinster i vården – Ur medborgarens perspektiv

IMA72374Jag är väldigt kluven till ”vinster i vården”. Jag ska förklara varför. För det första kan man konstatera att det redan idag är många parter som gör stora ”vinster i vården”. Jag tänker då främst på läkemedelsbolag som säljer läkemedel, fastighetsbolag som hyr ut lokaler till sjukhus och vårdinrättningar, företag som säljer medicinsk utrustning, laboratorier som utför analyser, systemleverantörer som levererar och supportar IT-systemen som krävs, etc. Att dessa tar bra betalt av sin kund (vårdgivaren) är det ingen som ifrågasätter eller ens tycker är konstigt. Är det inte ”vinster i vården” till att börja med?

Nej, knäckfrågan ligger i om det känns bra i magen för oss medborgare att den som bestämmer vilka resurser som krävs för att ställa en fullgod diagnos och sedan besluta om behandlingen (dvs, läkaren) ska behöva tänka på något annat än att jag som patient ska få bästa möjliga vård? Ja, hur känns det i magen..?

Vill man som individ att läkaren ska tänka ”att det där testet är så dyrt och det är ju ändå inte så troligt att patienten har den här åkomman så jag struntar i att göra det så sparar jag 2.500 kr till bolaget” när man sitter där och är rädd för att man har fått cancer? När ens barn helt plötsligt börjar visa väldigt konstiga symptom eller ens man/hustru har haft en oförklarlig huvudvärk i tre veckor i sträck?

Nu tänker kanske några av er som tror på Adam Smiths teorier om att marknaden alltid reglerar sig själv att dåliga vårdbolag kommer bli tvungna att lägga ner för att ”kunden” kommer att välja bort dem och därför är detta inget problem. Eller att även offentligt finansierade vårdinrättningar måste hålla sin budget, så det finns verkligen inga garantier för att en vinstdrivande inrättning skulle göra ett sämre jobb än en offentlig och så är det naturligtvis. Det kan gå lika illa i enskilda fall oavsett ”ägarstruktur” för utföraren av vården. Men det är svårt tycker jag. Hur lång tid får det ta innan ”kunderna” väljer bort en vårdgivare i det privata fallet? Hur många fall av dålig vård tar det? Hur dålig effektivitet är OK i offentlig regi? Hur långa köer för operationer? Hur hittar man jämvikten?

rullstolAtt låta privata vårdbolag finnas men inte få göra vinst är däremot ett helt vansinnigt förslag enligt mig. För det första försvinner ju hela poängen med att låta det vara privat och marknadsdrivet och för det andra är det inte tillräckligt svårt att ta ut pengar ur företag på andra sätt än vinst och därpåföljande aktieutdelning tyvärr. Ta t ex Victor Muellers ”konsultarvoden” på flera miljoner ifrån det blödande SAAB. Vi skulle bara få se fler sådana övningar istället där ”kostnader” uppstår för att balansera ned resultatet till noll och i slutänden har man inte vunnit någonting, bara skapat redovisningstekniska gråzoner och företag utan reserver vid perioder av sämre lönsamhet.

Nej, antingen låter man privata vårdgivare finnas, men har tydlig reglering och tillsyn genom en stark tillsynsmyndighet eller så förbjuder man det. Halvmesyrer blir aldrig bra. Min (kanske naiva) förhoppning är att människor som har valt att utbilda sig för att arbeta inom vården först och främst är intresserade av att ge bra vård och sekundärt av att tjäna/spara pengar till sin arbetsgivare oavsett om denne är privat eller offentligt ”ägd”. Å andra sidan visar historien att girighet efter pengar har lett till otroligt mycket elände och snedfördelningar i resurser i världen. Som sagt; det är svårt det här…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.