Hyllning till BankID

Jag är tillräckligt gammal för att ha jobbat i telekombranschen så länge att jag kommer ihåg när tanken på att ha sin juridiska identitet i mobiltelefonen var en helt orealistisk idé som enbart möjligtvis en über-visionär galenpanna skulle ha tänkt faktiskt var realiserbar.

gammal nokiaJag pratar alltså om tiden runt millennieskiftet när ”Mobilt Internet” var på allas läppar, men ingen hade fattat vad det egentligen var… Mobiltelefonerna hade en liten pluttig skärm och 12 knappar; hur skulle man kunna lita på en bekräftelse på identitet via en sådan? ”Appar” hade vi inte ens hört talas om.

Idag sitter vi rutinmässigt och identifierar oss på nätet och i appar med BankID via mobiler som ofta inte är våra egna utan tillhör företaget där vi jobbar – dvs, det är inte ens vi själva som betalar fakturan för mobilabonnemanget och ändå kan vi använda den mobilen som ett bevis för vår identitet! Jag tror inte att det var många som såg den här utvecklingen för femton år sedan för då var vi mobiloperatörer (jag jobbade på Tele2) helt låsta vid tanken på att det var VI som skulle äga relationen till kunden – det var ju VI som visste vem kunden var! Huj, vad fel vi hade!

BankID mobilJag är därmed också tillräckligt gammal för att tycka att BankID-tjänsterna (alla former) är suveräna! Även om jag idag naturligtvis tar dem för givna precis som alla andra kan jag ibland ändå reflektera över hur mycket som har förändrats inom det här området bara under min vuxna livstid och jag är faktiskt inte ens femtio år än.

Och jag tycker att BankID har fått alldeles för lite uppmärksamhet och kredd i förhållande till andra betaltjänster som t ex Izettle och Klarna. Sannolikt beror det förmodligen på att BankID inte är ett ballt internetentreprenörsföretag utan ett litet företag som skapades genom att storbankerna och några till gick ihop och skapade ett konsortium som år 2002 blev företaget Finansiell ID-Teknik BID AB. Ni hör ju. Till och med namnet är helt mossigt ingenjörigt och inte ett dugg internethajpat. Självklart blir det då inga skriverier om en tjänst som faktiskt fungerar och idag har över 7 miljoner användare

På företaget där jag jobbar för närvarande gjorde vi nyligen en djup kundundersökning om de digitala utmaningarna i vardagslivet och i princip samtliga respondenter såg BankID som den universella och säkra lösningen på att slippa alla krångliga användarnamn och lösenord. Jag är inte ett dugg förvånad. Mobilt BankID har mer eller mindre revolutionerat den digitala världen de senaste två åren, men på ett lågmält och välordnat sätt.

Så bra jobbat, BankID-gänget! Fortsätt gärna göra enkla, fungerande och säkra digitala tjänster i det tysta. Svenska folket uppskattar er!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.