Kundmakt för Grekland?

Är du trött på Grexit, nödlån och ”Trojkans” ansträngningar att upprätthålla eurosamarbetet till varje pris? Har du klart för dig om grekerna bara är lata och odisciplinerade och att det är därför de sitter i den hopplösa sits de sitter eller beror det på den korrumperade statsapparaten? Spelar det egentligen någon roll vad som gjort att de hamnat där de är, eller är det kanske dags att enbart fokusera på vad som krävs framöver?

Jag läste ett bra inlägg på LinkedIn för ett tag sedan där någon (kommer tyvärr inte ihåg vem och det är ju helt omöjligt att söka på inlägg på LinkedIn i efterhand 😦 ..) skrev om att det bästa sättet på gräsrotsnivå hjälpa Grekland var att åka dit som turist med en stor packe kontanter (euro förstås) och se till att spendera så mycket som möjligt. Eftersom ca 25% av befolkning är arbetslösa och många restauranger, hotell och butiker hankar sig fram är det också i nuläget mycket billigt i Grekland och grekerna är väldigt tacksamma för all business de kan få. Det skulle alltså vara win-win.

Jag tyckte inlägget var bra för det var enkelt och begripligt skrivet samtidigt som det är helt korrekt – enda sättet att få ordning på Greklands ekonomi är att få igång export och inhemsk konsumtion så att BNP växer och skatteinkomsterna därmed ökar så att Grekland kan betala av sina lån och slippa sitta i ”Trojkans” knä och fördömas av övriga Europa i tid och evighet. De enda som kan hjälpa till med detta är faktiskt vi konsumenter. Politikerna har försökt nu i sju år och Grekland balanserar fortfarande på ruinens brant. Dags för något nytt, kanske?

Grekisk matDet slog mig att man borde kunna göra mer än bara att resa dit och spendera pengar på plats. Alla kanske varken vill, kan eller har råd att åka till Grekland, men det finns fler saker som vi konsumenter kan göra – vi kan t ex köpa mer grekisk mat här hemma. Äta varje dag måste vi ändå och typisk grekisk mat är ju väldigt god! Jag började direkt med att kolla var min olivolja, fetaost och olivburk i skåpet var ifrån. Olivoljan var spansk. Ny grekisk olivolja och matyoghurt köptes raskt in. Sedan bestämde jag att vi skulle grilla lite grekisk haloumi som komplement till (den iofs svenska) fläskkarrén på kvällen också. Jag föreslår att ni gör detsamma! Om alla vi 507 miljoner ”kunder” inom EU bestämde oss för att äta importerad grekisk mat i alla fall en gång i månaden under närmaste året så borde det väl ändå ha någon effekt? I så fall får vi något för pengarna också istället för att bara stoppa in dem i den uppenbarligt korrumperade grekiska statskassan under rubriken ”nödlån”.

GreklandEUJag vill även uppmana ICA, Coop och Axfood att tydligt visa vilka livsmedelsprodukter som har Grekland som ursprungsland för att göra det ännu enklare för oss kunder. Här är ett förslag på logga som ni kan klistra på förpackningarna free of charge! 🙂

Men för att våra ansträngningar ska ha någon effekt så måste den grekiska befolkningen och statsapparaten betala sina skatter! Enligt resonemanget ovan skapar mer export och konsumtion också större skatteintäkter i form av inkomstskatter och moms, och på så sätt kan landet få in mer pengar till statskassan som kan betala för pensioner och investeringar i infrastruktur, etc. Greklands problem i en nötkärna är dock just detta – rika greker (och i viss mån gemene man) betalar inte sina skatter och kommer dessutom undan med det! Enligt den här artikeln missar den grekiska statskassan ca 140 miljarder svenska kronor per år på grund av ineffektiv skatteindrivning och ett trögt överklagandesystem. Om jag hittat rätt siffror på Greklands totala skatteintäkter för 2014 så utgör dessa missade miljarder ca 23% av de nuvarande totala intäkterna. Det är faktiskt hisnande siffror!

Så om vi konsumenter i EU nu lovar att köpa mer grekisk mat så måste ni greker lova oss att våra pengar inte bara hamnar i något rik potentats ficka som sedan skattesmits ut till något konto i Schweiz utan att generera något bra för Grekland. Nej, vinsten måste skattas och betalas in och överskott återinvesteras i företagen för det är enda sättet för er själva att komma ur arbetslöshetseländet och slutligen ”Trojkans” klor. Så vad säger ni Grekland, har vi en deal?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.