Obegriplig reklam – del 2!

”Unexpected since 1783!” Är det en bra slogan för groggvirke som smakat likadant i 200 år? Är Schweppes nuvarande reklamfilm med Uma Thurman och tidigare Nicole Kidman passande för 2000-talet där kända skådespelerskor sexigt väsande frestar dreglande, svettiga karlar med…. tonic water! Och sedan skrattar överlägset åt den stackars snopne mannen med repliken ”Hey, what did you expect?!” Pekoralet avslutas av speakerns röst som läser den värdelösa payoffen ”Unexpected since 1783”. Ridå.

Ni känner säkert igen TV-reklamen jag refererar till. Om inte så finns en länk här nedan till Youtube-versionen som är ca 30 sek längre än den som körs på TV för tillfället. Jag har inte att hittat den kortare (och ännu sämre) TV-versionen tyvärr, så ni får hålla tillgodo med denna.

Ärligt talat vet jag inte riktigt var jag ska börja för att beskriva hur dålig jag tycker att den här serien reklamfilmer är! Men jag gör ett försök:

  • Stereotypa könsroller – Filmerna verkar vilja förmedla att kvinnor är retsamma förförerskor och män lättledda fån som bara tänker på sex! Filmen förolämpar bägge könen i en smäll!
  • Budskap – ”Unexpected since 1783” – vad sjutton menar man med det? Tonic water, sodavatten, ginger ale, bitter lemon, etc har funnits i deras sortiment i evigheter och alltid smakat likadant om jag förstår saken rätt. Att företaget emellanåt släpper någon ny smak kvalificerar knappast in varumärket i något grymt oförutsägbart produktsegment. Om det finns några andra kopplingar till oförutsägbarhet så tror jag nog att de är lite för långsökta för gemene man att begripa
  • Målgruppen – Glamourösa skådespelerskor med för många efterhängsna manliga fans, eller..?

Det som är extra tråkigt är att filmerna är vackra (i synnerhet den med Nicole Kidman) och regisserade av kända filmregissörer, men har så värdelöst bakåtsträvande irrelevant budskap! Nej, tacka vet jag deras tidigare koncept med ”the slightly more sophisticated….”. De var både fyndiga, träffande och roliga!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.