Dåliga tider kommer! Håll i plånboken!

Nu är lågkonjunkturen här!  Grekland, Italien, Portugal, Spanien, och nästan hela Europa är på väg i konkurs, euron kommer braka ihop och i USA kommer politikerna att käbbla om miljardärskattehöjningars vara eller inte vara hela vägen ned i den ekonomiska avgrunden! Banker kommer att falla som dominobricker runt om i världen och alla vi stackars vanliga konsumenter och medborgare kommer att bli arbetslösa och utkastade på gatan!

Så låter det i media och politiska forum nuförtiden. Är det konstigt att alla undersökningar kring hur hushåll och inköpschefer ser på framtiden är nattsvarta? Är det oväntat att vi vanliga människor här i Sverige som inte är arbetslösa (vi är ca 93% av befolkningen) bestämmer oss för att hålla hårt i plånboken med ovanstående rapportering ringande i öron och ögon varje gång vi slår på TV:n eller öppnar en tidning (eller nyhetsapp)? Det är ju inte direkt konstigt att lågkonjunkturen kommer som ett brev på posten när hela västvärldens medborgare bestämmer sig för att ställa sig på konsumtionsbromsen samtidigt, oavsett deras personliga ekonomiska situation. Scenariot vi ser just nu måste vara själva sinnebilden av konceptet ”självuppfyllande profetia”.

Man kan fråga sig om det verkligen är rimligt att en frisör i Hudiksvall ska behöva oroa sig för hur Greklands politiker har misskött sitt lands ekonomi i åratal? Eller ett butiksbiträde på H&M i Malmö? Eller en polis i Karlstad? Hur stor är risken egentligen att de blir arbetslösa på grund av om Grekland går i konken eller inte? För handen på hjärtat – risken att bli arbetslös är i princip den enda reella risken som medelsvensson utsätts för vid en lågkonjunktur. Sparpengar täcks av insättningsgarantier och det troliga är ju att räntan inte höjs som planerat utan till och med sänks vilket leder till lägre boendekostnader för många, så egentligen är ju utfallet av en lågkonjunktur positivt för de flesta (de som inte blir arbetslösa förstås). Som värst efter finanskraschen 2008 var arbetslösheten uppe i 8,2% i juni 2009. Det betyder ju ändå att 92% av befolkningen klarade sig väldigt bra trots att ”finansmarknaderna havererade”!! Så i slutänden är det nog faktiskt viktigare att hålla koll på hur det går för ens arbetsgivare och göra allt man kan för att öka försäljning och produktivitiet på jobbet istället för att sluta konsumera om man vill undvika en lågkonjunktur…

Frågan är om inte det bästa vore att Grekland fick gå i konkurs nu? De flesta banker, länder och börser har ju ändå redan tagit ut den krisen i förskott så vore det inte bäst för alla om vi ställdes inför fullbordat faktum och så får vi bygga från det? Då slipper vi alla fall alla dessa spekulationer fram och tillbaka som man är utled på! Min gamle universitetslärare i ”EG-ekonomi” (som det hette på den tiden), sa redan 1993 att Grekland inte borde tillåtas inträde i EG för de hade inte ekonomin i ordning för det. Han hette Christos Papahristodoulou och jag tror att vi nu kan konstatera att han visste vad han pratade om!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.