Microsoft 365 – Jättebra tjänst (om man hade en IT-avdelning..)

Microsoft 365 är en prisvärd tjänst för små- och medelstora företag som inte har någon IT-avdelning. En användarlicens kostar bara 49,50 kr/mån och då får man ett Exchange-konto för Outlook samt tillgång till Sharepoint gruppwebbplats där man kan dela information och dokument med andra på företaget (eller andra intressenter utanför företaget påstås det, men vi återkommer till det..). Det enda problemet med tjänsten är att man behöver en IT-avdelning för att få igång den…

Jag har ett litet konsultföretag och jobbar med olika kunder och är mycket på språng så därför behöver min mail, kalender, kontakter och uppgifter i min mobil synkas med min dator. Baserat på min situation lät Microsoft 365 som en fantastisk tjänst för mitt företag och jag köpte glatt in ett par licenser! Efter att ha jobbat mest på stora företag i mitt liv så tar man ju synkning av dator och mobil för givet och hur svårt kan det vara?!

För att gå händelserna i förväg kan jag berätta att det nu är uppe och snurrar hyfsat tillfredställande i mitt företag, men det jag vill ha sagt är att även om TJÄNSTEN är anpassad för små- och medelstora företag vill jag påpeka att INSTRUKTIONERNA för att få igång den här tjänsten förutsätter att du jobbat ca 10 år inom IT-support eller liknande. Är du inte bekant med förkortningar och begrepp som POP-3, IMAP4, DNS, domän-registrator, värd, alias, MX-post, SRV, SPF, Android, A-post så har man lite uppförsbacke kan jag meddela…

Det som hade underlättat betydligt hade varit om instruktionerna för installation hade utgått ifrån 2 huvudscenarios som sedan hade väglett administratören genom uppsättningen. Dessa hade kunnat vara;

  1. Vi har redan ett webhotell, ett domännamn, en hemsida och några e-mailadresser uppe och snurrar
  2. Vi börjar från noll, dvs vi har ingenting

I mitt fall gällde scenario 1, men det stod inte alltid klart för oss (jag och min man lade ner ca total 2 arbetsdagar på att få igång det här..) om vi fortfarande följde instruktioner som vi bedömde gällde det scenariot. Om scenario 2 är vår slutsats att resan är betydligt enklare för den stora energin för oss koncentrerades till att importera in nuvarande domän till Microsofts tjänst.

Det känns faktiskt ganska obehagligt att kopiera in Microsofts förskrivna text för MX-poster, SRV-poster, CNAME-poster och SPF-poster (som vi fortfarande inte vet vad det är men verkar ha att göra med ”pekning”..) i webhotellets DNS-server. Vi förstod ju i alla fall så mycket att om vi pajar nuvarande konfiguration så kommer nog varken hemsida eller e-mail att fungera alls i fortsättningen. För att hålla spänningen vid liv så står det också att det kan ta upp till 72 timmar innan alla DNS-ändringar har slagit igenom i alla noder världen runt och under tiden lever man i otrygg ovisshet om man lyckats eller ej…

Hursomhelst, vi fick Exchange-delen att funka till slut, men det var med uppbringandet av all vår gemensamma intelligens, erfarenhet, tålamod och googlande. Däremot har jag gett upp möjligheten att dela information och dokument via den gemensamma Sharepoint-siten med kunder utanför mitt bolag (vilket var en av de stora fördelarna jag såg) eftersom de måste sätta upp ett hotmail-konto för att kunna accessa den, alternativt att man lägger upp en ny licens, vilket inte var intrycket som förmedlades i reklamen.

Det är verkligen trist när företag har bra produkter men fallerar på att förstå att hur kundens process och kompetensnivå ser ut för installation och användande. I det här fallet är ju själva poängen med produkten att administratören inte ska vara så speciellt IT-kunnig, men ändå tillämpar man ett språk och en struktur i manualerna som förutsätter djup IT-kunskap.

Jag såg att Telia just nu erbjuder företagskunder sina bredbandstjänster tillsammans med Microsoft 365 samt fri  ”kom-igång-service”! Verkar som fler upptäckt att Microsoft 365 inte är så enkelt som Microsoft vill göra sken av…


3 reaktioner på ”Microsoft 365 – Jättebra tjänst (om man hade en IT-avdelning..)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.