Kan inte Anders Borg anmäla storbankerna för kartellbildning?

Jag är så sur på de fyra svenska storbankerna att jag tror att jag storknar! Jag säger ”HEJA Anders Borg!” till dig i din klappjakt på dem och ge inte upp! Ta ett steg till istället och stäm dem för kartellbildning eller missbruk av dominerande ställning eller något annat som knäcker denna högst dysfunktionella marknad som enbart vi stackars bolånekunder får betala priset för!

Bevis för kartellbildningen

 • Dagens Nyheters stora kartläggning i förra veckan visade att ynkliga 7% av bankkunderna ids byta bank per år.

Slutsats: Det finns inget incitament för storbankerna att försöka vara kundvänliga och serviceminded eftersom kunderna känner att det inte spelar någon roll vilken bank de väljer – alla är lika dåliga! Så länge ingen av nischbankerna blir ett hot på allvar kommer storbankerna inte att ifrågasätta hur de behandlar sina kunder.

 • Vi vet att bolåneräntorna är betydligt lägre i t ex Norge och Danmark på grund av att konkurrensen mellan bankerna verkar vara fungerande enligt kunderna som byter bank om de inte är nöjda. Norge och Danmark har också ”små” valutor precis som Sverige även om den danska kronan är knuten till euron.

Slutsats: Stor eller liten valuta verkar inte vara det som avgör upplåningskostnaderna.

 • SBAB och Skandiabanken gick ut direkt efter sänkningen av repo-räntan i februari och sänkte sina bolåneräntor medan de fyra storbankerna SAMTLIGA hävdade att denna korrelation är så svag idag att reporäntan inte direkt påverkar upplåningskostnaderna som idag är väldigt höga. I samma andetag sänker de utan prut inlåningsräntan! Nu undrar man ju; är det ett samband eller inte?

Slutsats: Korrelation mellan höga upplåningskostnader och reporäntan är uppenbarligen enbart svag för storbankerna (förutom på inlåningsräntan då förstås!). Beror det i så fall på att kreditgivarna har lägre förtroende för svenska storbanker än svenska nischbanker..?

 • I veckan hävdade alla storbanker i Sverige att de inte BEHÖVER låna upp pengar till de förmånliga räntor som ECB för närvarande erbjuder för att ”de har så förmånliga lånemöjligheter ändå”! (Va?! Nyss var ju upplåningskostnaderna jättehöga eftersom de inte kunde sänka bolåneräntorna ens när reporäntan sänkts…)

Slutsats: Storbankerna har uppenbarligen inte så höga upplåningskostnader trots allt! De bara ökar på sina marginaler.

 • Enligt storbankerna gör de nya strängare kapitaltäckningskraven att de måste lägga mer pengar på hög som buffert för dåliga tider, samtidigt som utdelningen till ägarna föreslås ligga på samma nivå som föregående år.

Slutsats: Det är bolånekunderna som ska betala för de högre kapitaltäckningskraven tycker storbankernas styrelse och ledning. Inte ska ägarna behöva stå över sin utdelning något år tills bufferten är på en högre nivå! Nej, nej det är ju otänkbart!

I rest my case…


2 reaktioner på ”Kan inte Anders Borg anmäla storbankerna för kartellbildning?

 1. Hej Cecilia,

  Vad glad jag blev när jag läste detta! Äntligen någon annan som svär åt bankerna och den löjliga situation av skyddad verkstad som de befinner sig i.
  Jag har skrivit arga mail till min stackars kontaktperson på SEB (är ju inte hans fel såklart) där jag med ungefär ditt resonemang försöker få dem att förklara varför min boränta tom går upp när reporäntan går ner. Att säga att kopplingen inte är stark längre är ett kvasiargument som de gömmer sig bakom och de kan inte förklara trovärdigt varför denna koppling inte håller längre.

  Min förhoppning var att vi svenskar med en gemensam euro kunde mindre riskfyllt låna pengar från någon bank i annat land. Nu har det visserligen visat sig att det spelat oss i händerna att köra SEK sista tiden…

  Kanske finns möjlighet att köra modellen kundkraft på bankerna. 40.000 kunder går ihop och förhandlar ränta….

  Kör hårt!

  mvh johan (fick länken till din blogg via Johnny Pihlström)

  1. Hej Johan!
   Ja, visst känner man sig maktlös mot banken? Vi har också SEB på våra bostadslån och när vi funderade på att binda hälften av våra lån på 2 år istället för allt rörligt så ville de öka sin marginal från 60 till 90 punkter..?? Då blir man ju verkligen förvirriad eftersom man även läser om den sk ”swap”-kostnaden som bankerna har när de måste låna på lång bindningstid och sedan göra om detta till korta lån för sina kunder. Med lite logik borde det ju vara bättre för banken om kunderna också binder sina lån…?!

   Kundkraft är en jättebra idé! Jag hänger på! ;o)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.