Jeansköp och glädje!

Förra helgen var jag inne i Stockholm city med ambitionen att köpa nya boots och nya jeans. Att köpa skor är för mig, som för många andra kvinnor, en ren lyckoupplevelse medan jeansköp ligger obetydligt bättre i rang än att köpa en ny bikini under vinterhalvåret… Men döm om min förvåning när alla mina inköp den dagen betjänades av rena rama paraden av Stockholms bästa butiksexpediter! Tack Scorett på Drottninggatan och Levi’s i Gallerian!

Varför denna lyriska hyllning helt plötsligt från den annars så kritiska bloggaren tänker ni nu? Jo, jag ska berätta varför jag blev så himla nöjd och jag börjar med Scorett.

Scorett på Drottninggatan

Samtlig personal där är alltid trevliga, uppmärksamma och hjälpsamma utan att flyga på en så fort man kliver in genom dörren, utan när man vill ha hjälp så får man det. Jag gillar också butikens utformning med nyheter direkt när man kommer in, bas-sortiment i mitten och längst in finns det lite mer klassiska modeller med god kvalitet. Där finns också gått om plats att sitta och prova med många speglar tillgängliga runt omkring.

Jag brukar starta min jakt på trevliga skor och stövlar direkt jag kommer in, jobba mig in genom butiken och när jag kommit till den klassiska avdelningen har jag oftast samlat på mig fler skor som jag ska prova än jag kan bära och det är upplagt för att starta den stora provarkavalkaden!

Kaj i skoaffären

När jag systematiskt och rationellt har valt ut vilka skor/stövlar som faller mig i smaken är det sedan dags att gå till kassan och betala. Min man brukar vid det här laget ha börjat ta lidande bilder på sig själv och slänga ut på Facebook med jämrande kommentarer om hur lång tid det tar. (Se exempel här bredvid).

Inget att fästa sig vid, han överlever och det är inte ett dugg synd om honom för han brukar prova samtliga piké-tröjor han kan hitta i en butik när han shoppar och det tar också tid! Då är jag däremot en förstående och hjälpsam assistent som hämtar rätt storlekar och jagar expediter istället för att tramsa runt på Facebook…

Nåja, tillbaka till Scorett. Expediterna är snabba och effektiva i kassan trots (eller tack vare?) att kösystemet är lite oklart, men det som jag gillar bäst är att de är fenomenala på att sälja på kunderna skovårdsprodukter! Varje gång jag handlar skor där så lyckas de övertyga mig om att jag nog behöver lite mer impregnering, skokärm eller något annat. Den här gången förstod jag att mina nya ”ruggade” skinnboots kommer att bli oerhört mycket finare om jag gnider in dem med conditioner. Fram till idag har jag trott att conditioner var något man har i håret, men tänk vad fel man kan ha! Min gissning är att den här butiken är bäst av alla butiker i kedjan på att sälja tillbehör men det roliga är att man som kund ändå inte känner sig lurad.

Levi’s i Gallerian

Om Scorett på Drottninggatan var en trevlig upplevelse (köpte två par boots!), så var Levi’s i Gallerian en fenomenal kundupplevelse! Detta beroende på två helt avgörande orsaker, nämligen företagets förståelse för kundernas olika kroppsformer och väldigt bra personal!

Levi’s har uppenbarligen för ca 1 år sedan lanserat ett produktsortiment som bygger på:

  1. Relationen mellan midja och rumpa uppdelat i grupperna ”slight curve”, ”demi curve” och ”bold curve” där slight curve passar dagens fotomodeller och bold curve en fyrtiotals-pinuppa ungefär…
  2. Hur tight byxan ska vara i benet. Här går det från ”Skinny” (dvs, man får knappt brallorna över hälen när man klär på sig) till ”Boot-cut” (sjuttiotalets V-jeans ungefär) via ”Slim”, ”Straight” och ”Flare”.
  3. Hur hög byxorna ska vara i midjan. High-, Mid- eller Low-waist. Inget konstigt med det, har funnits ganska länge.
  4. Den traditionella storleken och längd på benen.

När jag kommer in i butiken har jag någon dimmig idé om att jag vill i alla fall ha jeans som är något utställda i benet (enligt Trinny och Susannah gör det att jag ser ut att få längre ben) i övrigt har jag inte tänkt så mycket. Den supertrevlige och kompetente Johan ser min villrådighet och frågar om han kan hjälpa till. Han säger att jag nog ska satsa på en modell som heter ”Flare” i benet och sedan tittar han lite på mig som står i full vintermundering och undrar hur pass mycket midja jag har? Jag säger att jeans ofta brukar vara för stora i midjan om de ska gå om rumpan ordentligt så han säger att ”det är lika bra vi mäter”,  drar fram ett måttband och vips har han etablerat att jag är precis mitt emellan ”demi curve” och ”bold curve”. Därefter behöver han min storlek och längd på benen så är jag på väg mot provhytten.

Det finns en spegel inne i provhytten, men ljuset är sådär så man går hellre ut till den stora spegeln utanför provhytterna och där står en annan supertrevlig expedit som frågar hur det känns och ger komplimanger utan att vara kletig för att det man har på sig ser bra ut. Jag känner mig faktiskt inte helt mossig trots att hon är ca 25 jag drygt 40.. Johan kommer också farande och har lite kommentarer och idéer kring storlekar och modeller. De resonerar lite, hämtar nya modeller, säger att jag absolut måste ha ett par storlekar mindre för jag är smalare än jag tror (love you!),  ”testa de här som jag har på mig” säger tjejen (som är superskinny), osv. För att göra en lång historia kort så slutar det med att jag köper ett par jeans i modellen ”Slim” (dvs raka ben), ”Demi-curve”, Mid-waist och tre storlekar mindre än jag någonsin köpt förut! Och efter en vecka har jag aldrig varit så nöjd med ett par jeans i hela mitt liv! Johan och tjejen (jag vet tyvärr inte ditt namn) – räkna med att jag kommer tillbaka!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.