Falu Rödfärg – Halvlång produktlivscykel…

I större delen av min karriär har jag jobbat inom telekomsektorn. Utan att vara alltför överdriven i beskrivningen av vad som karakteriserar den branschen kan man säga att det är kortsiktighet driven av konstant vidareutvecklad teknologi och prispress. En genomsnittlig produktlivcykel på en mobiltelefonmodell är cirka 18 månader, en abonnemangspaketering från en teleoperatör är tillräckligt attraktiv på marknaden ungefär lika länge och sedan måste kejsarens nya kläder uppfinnas igen.

Återigen utan att ta till brösttoner kan man konstatera att företag i denna bransch har ett högt tempo även internt i bolagen och på grund av detta ofta missbedömer hur snabbt marknaden tar till sig nya tjänster och därmed hur de bör lägga investeringarna i teknik och marknadsföring. T ex så är det ju allmänt känt att samtliga operatörer utgick ifrån att tal  i princip inte skulle existera i 3G-mobilnäten år 2010, (dvs 10 år efter lanseringen av 3G-nät), utan det skulle bara vara datatrafik, men döm om all förvåning att människor fortfarande har behov av att prata med varandra på 10-talet! Det tänkte inte ingenjörerna på i slutet av 90-talet när de gjorde kalkylen för 3G-nätsinvesteringarna!

Mot bakgrund av denna kuliss av ständigt jagande för att ligga först i råttracet som jag har befunnit mig i i mitt arbetsliv, så är det lite kul att konstatera att det finns branscher och företag som har ett helt annat förhållningssätt till sina produkter och deras livscykler. Vi har t ex börjat måla om lantstället nu i sommar med Falu rödfärg. På locket till målarburken står det ”Pigmentet till den här färgen hämtades upp ur Falu Gruva 27 år innan Wolfgang Amadeus Mozart skrev Trollflöjten!” Så underbart roligt och kaxigt! Det måste vara härligt att som företagare ha en så stark produkt! Produktlivscykeln spänner ju över flera hundra år! Fantastiskt! Jag inser dock att produktchefen (om det ens finns någon..?) kanske inte alltid tycker det är så roligt och svårt att produktutveckla, men som företagsledare måste det vara en dröm att ha en sådan stabil kassako i produktportföljen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.